Bainbridge Island Japanese American Memorial — Design Elements

Located on the actual site of the former Eagledale ferry dock, the centerpiece of the memorial is a walkway retracing the final steps of the departing islanders. Flanking the walkway is a 276–foot–long stone and wood wall that displays the names and tells the unique American story of the 276 Japanese American residents of the island in 1942. The Seattle firms of EDX and Turner will design and oversee fabrication and installation of the interpretive materials for the wall.

At the end of the walkway at the harborís edge, a 150–foot pier — one foot for each of the 150 people who finally returned to their island homes — will extend over the water where the exiled islanders boarded the ferry for Seattle and imprisonment.

A pathway bordering an environmentally designed storm water pond will return visitors to a timber–framed living–roofed 4,000-square–foot interpretive and research center, a meeting room, contemplative seating area and thematic artworks.

The memorial was designed by national award–winning architect and island resident Johnpaul Jones of the Seattle firm of Jones & Jones Architects. Jones is internationally recognized for several major and notable projects, including the new National Museum of the American Indian on the Smithsonian Mall in Washington, D. C.

The gates and pavilion on the grounds of the memorial as well as the timber frame design of the interpretive center and meeting room were designed by John Buday of Cascade Crest Designs.


Back to MEMORIAL Introduction

Home | Privacy Policy | Terms of Use | Credits | Sitemap
  Copyright © 2008–2017 BIJAC. All Rights Reserved.